Biochar Orígens
El sòl de Circle Carbon Labs té els seus orígens a la selva amazònica, on es va descobrir "Terra Preta" o "sòl negre" fa uns 100 anys. Es va trobar que aquests sòls eren extremadament fèrtils, cosa que no pot ocórrer de manera natural a l'Amazones a causa de les fortes pluges que renten el sòl superior natural.
Avui hi ha pocs dubtes que dins de les zones d'assentament on la proporció de biochar superava la que es troba en altres sòls, el biochar es va produir com a efecte secundari de les pràctiques de gestió d'incendis del poble i, potser, fins i tot produït i afegit deliberadament al sòl.
En altres paraules, aquests sòls amazònics extremadament fèrtils són Antropocè, o els sòls artificials de Terra Preta s'han datat fins a 8000 anys d'antiguitat: el principal ingredient diferencial de Terra Preta és el Biochar.
El biochar és un material semblant al carbó vegetal que es produeix cremant biomassa en un procés controlat i limitat en oxigen anomenat piròlisi. A diferència del carbó vegetal comú, el procés de biochar implica poca contaminació en forma de fums i, per tant, en lloc d'alliberar el gas CO2 a l'atmosfera, el carboni dins de la biomassa queda atrapat i convertit en una forma estable que no es descompon més. Aquest procés es coneix oficialment com a "Captura i emmagatzematge pirogènic de carboni" (PyCCS) i és considerat pel Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) com una de les tres principals tecnologies d'emissions negatives (NET) que es poden desplegar per eliminar i segrestar CO2 de l'atmosfera.
Els nostres sòls avui i la solució
A la Mediterrània tenim actualment de mitjana menys de l'1% de matèria orgànica; per definició que els situa en una categoria de "predesertificació", incapaços de subministrar aliments per a la seva població. Tot i que Mallorca i Balears poden presumir del 15,4% (35.176 ha) de les seves terres agrícoles com a ecològiques certificades, les illes encara han d'importar el 85% dels seus aliments de la península, que pateixen un clima canviant i un clima extrem que només és probable que empitjori en el futur.
Creiem que la regeneració de sòls negatius en carboni és la solució.
Mitjançant l'aplicació de biochar orgànic als sòls, es poden emmagatzemar millor els nutrients presents al sòl, millorar el lliurament i la biodisponibilitat de nutrients, cosa que al seu torn condueix a resultats més eficients. Amb un ús regular, els sòls es milloren permanentment, el que es tradueix en un millor creixement, majors rendiments i plantes més saludables.
Amb els nostres sòls basats en biochar, estem creant hàbitats ideals perquè els microorganismes prosperin i processin minerals i nutrients que, al seu torn, posen a disposició de les plantes, que al seu torn els posen a la nostra disposició.
Un grapat de sòl conté literalment bilions d'aquests microorganismes, i és a ells a qui devem la nostra salut i benestar, i potser el més important de tot, la nostra capacitat per combatre bacteris i virus nocius, el nostre sistema immunitari.
A causa dels efectes de reducció de CO2 del procés de producció de Biochar i els efectes regeneratius quan s'aplica Biochar al sòl, ha demostrat ser una tecnologia de gran èxit amb beneficis en cascada.
L'any 2020 vam enviar una proposta al GOIB (Govern Illes Balears) per als 67 municipis de les tres illes -Mallorca, Menorca i Eivissa- perquè adoptessin el nostre model que suposaria un segrest de 124.000 tones de CO2/any més una reducció dels nivells de N2O i metà fins a un 40%.